Huomionosoitukset
Hallitsijoilla on mahdollisuus jakaa hoveissa useanlaisia huomionosoituksia, joista viralliset huomionosoitukset on käyty läpi tässä tekstissä. Nämä viralliset huomionosoitukset kirjataan OP:hen ja niistä jää merkintä historiankirjoihin.
Näiden virallisten huomionosoitusten lisäksi hallitsijoilla on mahdollisuus myöntää virallisen kauden kestäviä nimityksiä sekä antaa lahjoja, joilla he haluavat joko kiittää tai huomioida jotain erityistä näkemäänsä. Lisäksi on olemassa kauden kestäviä nimityksiä, kuten paronilliset esitaistelijat. Näitä huomionosoituksia ei merkitä OP:hen.
Aarnimetsän huomionosoitukset
Aarnimetsän paronillisilla hallitsijoilla on oikeus myöntää paronikunnan omia huomionosoituksia. Näitä ovat jäsenyydet Aarnimetsän neljässä ritarikunnassa sekä virvaliekit, joita on yhdeksää eri väriä. Aarnimetsän ritarikunnat ovat Katkennut kynä, Rautahirvi, Hopeinen solmu ja Kultainen mehiläinen.
Virvaliekki
Eriväriset virvaliekit annetaan kukin tietyistä ansioista. Vanha virvaliekin tunnus oli helmillä kehystetty musta samettikolmio, johon virvaliekin väri(t) merkittiin värikkäillä ruusukkeilla. Uudempi tunnus on mustavalkoinen, sudenpääkuvioinen lautanauha, jonka reunaan kiinnitetään värillinen iskunauha (tai useita). Aarnimetsäläiset ovat kehitelleet myös muita tapoja kantaa virvaliekkitunnuksiaan.
- Harmaa: viranhoito
- Keltainen: paronillisten valitsema syy
- Musta: syy, joka on vain saajan ja antajan tiedossa
- Punainen: esittävät taiteet
- Purppura: ahertaminen muiden pitäessa hauskaa
- Sininen: taistelulajit ja niiden tukeminen
- Valkoinen: ritarillisuus
- Vihreä: tiedot ja taidot
- Vaaleanpunainen: lasten- ja nuortenkulttuurin edistäminen
Hopeisen solmun ritarikunta
Hopeisen solmun ritarikunnan jäseniksi otetaan tiedoissa ja taidoissa ansioituneita. Ritarikunnan vaakuna on hopeisella kilvellä palkki kahden jänteen välissä, kaikki mustaa, palkissa kolme hopeista hannunvaakunaa. Kukin jäsen voi tehdä jäsenyytensä merkiksi solmun (hannunvaakunan) oman taiteensa muodossa.
Kultaisen mehiläisen ritarikunta
Kultaisen mehiläisen ritarikunnan jäseniksi otetaan niitä, jotka osoittavat hyviä tapoja, ahkeruutta ja ansioituneisuutta Paronikunnan palvelemisessa. Ritarikunnan tunnus on viisi kultaista mehiläistä kehässä, päät keskelle.
Rautahirven ritarikunta
Rautahirven ritarikunnan jäseniksi otetaan taistelulajeissa tai niiden tukemisessa ansioituneita. Sen piiriin lukeutuvat kaikki marskin alaisuuteen kuuluvat lajit. Ritarikunnan tunnukset ovat sen vaakuna hopeisella kilvellä sudennaama palloista muodostetun kehän keskellä, kaikki mustaa ja jäsenmerkkinä jaettava pronssinen sudenpää.
Katkenneen kynän ritarikunta
Katkenneen kynän ritarikunnan jäseniksi otetaan niitä, jotka edistävät paronikunnan toimintaa yli odotusten ja velvollisuuden. Ritarikunnan tehtäviä ovat perinteen mukaan Aarnimetsän historiikin ylläpito, Paronillisen Ylhäisyyden neuvominen ja virkailijakunnan taustatuki. Ritarikunnan tunnus on katkennut sulka(kynä).
Drachenwaldin suosionosoitukset
Drachenwaldin kuningaspari voi antaa alamaisilleen tunnustusta mitä moninaisimmin tavoin. Jotkut näistä tavoista on määritelty perusteiltaan tarkasti kaikkien kuningaskuntien välillä yhtenäisiksi, toisia säätelee Drachenwaldin laki ja eräitä vain kuningasparin tahto.
Tunnustukset ovat yleisimmin muodoltaan arvonimiä ja jäsenyyksiä Drachenwaldin tai SCA:n ritarikunnissa. Tässä esitellään näitä tunnuksia arvojärjestyksessä (engl. Order of Precedence) alhaisimmista ylhäisimpiin.
Aatelittomat suosionosoitukset
Nämä Drachenwaldin kuningasparin myöntämät suosionosoitukset – vaikka aina erityisiä ovatkin – eivät nosta saajaansa aateliin. Virallisessa arvojärjestyksessä ne sijoittuvat edellä esitettyjen paronillisten suosionosoitusten yläpuolelle mutta sellaisten alapuolelle, jotka tuovat mukanaan aatelisarvon. Käytännössä jotkin näistä ovat paljonkin tätä virallista asemaansa arvostetumpia.
Order of the Companions of Albion -ritarikunta
Jäsenyyttä tässä ritarikunnassa pidetään harvinaisen suurena kunniana. Se annetaan ”väsymättömästä palvelusta, huomaavaisuudesta ja muiden tarpeiden huomioimisesta”. Ritarikunnan jäsenyyden myöntää kuningasparista se, joka on voittanut kruununturnajaiset, ja jäseniä suositellaan otettavan vain yksi hallintokauden aikana. Ritarikunnan jäsenillä on oikeus käyttää sen tunnusta, joka on pystysuunnassa kultaan ja punaiseen jaetussa renkaassa tyvestään roikkuva musta lohikäärmeen jalka.
Order of Courtesy -ritarikunta
Tähän ritarikuntaan kutsutaan ”väsymättömästä omistautumisesta huomaavaisuuden ihanteille ja johdonmukaisesta toisten tarpeiden huomioimisesta”. Jäsenyyden myöntää kuningasparista se, jonka puolesta kruununturnajaisten voittaja taisteli. Ritarikunnan tunnus on punaemiöinen alppitähti, jota käytetään joko neulana tai hopeisessa ketjussa.
Sigillum
Kuninkaalliset alkukirjaimet, jotka voi antaa kumpi tahansa kuninkaallisista erikseen tai molemmat yhdessä. Nämä annetaan sellaisesta kruunulle tehdystä henkilökohtaisesta palveluksesta, joka pitkälti ylittää sen, mitä voitaisiin kohtuudella olettaa. Suosituksena on, että kuninkaalliset eivät kumpikaan antaisi näitä kolmea enempää hallituskaudellaan. Toisin kuin monia muita huomionosoituksia, tämän voi saada useaan kertaan (eri hallintokausilla).
Dragon’s Tear -ritarikunta
Tämä tunnustus annetaan kuningasparin harkinnan mukaan poikkeuksellisen onnistuneen tapahtuman järjestäjälle. Ritarikunnan jäseniä voidaan kutsua Lohikäärmeen kyynelen (tai mikäli ovat saaneet tämän useamman kerran, niin kyynelten) kantajaksi. Ritarikunnan tunnus on pystysuunnassa kultaan ja punaiseen halkaistussa pisarassa esiintyvä musta lohikäärme. Jäsenmerkkinä jaetaan usein puna-musta-keltaisessa nauhassa riippuva, musta pisarahelmi.
Dragon’s Bowle -ritarikunta
Tällä tunnustuksella kuningaspari voi niin halutessaan huomioida niitä, jotka ovat osoittaneet erityistä ja erinomaista huomiota autenttisuuden eli ajanmukaisuuden osalta. Ritarikunnan tunnuksena on Drachenwaldin lohikäärme, jonka päällä on kultaan ja punaiseen halkaistu kulho.
Dragon’s Jewel -ritarikunta
Tähän ritarikuntaan kutsutaan lapsia (alle 12-vuotiaita), jotka ovat kunnostautuneet esimerkillisellä käytöksellä ja palvelulla. Ritarikunnan jäsenet saavat tunnuksena puna-kulta-mustasta nyöristä riippuvan muun värisen kuin mustan kristallin.
Dragon’s Pride -ritarikunta
Tämä ritarikunta on niille alle 12-vuotiaille, jotka ovat kunnostautuneet esimerkillisellä osaamisella tietojen ja taitojen saralla.
Albionin Hospitaliittaritarikunta
Drachenwaldin kuningaspari ottaa tähän ritarikuntaan jäseniksi niitä ihmisiä tai ryhmiä, jotka ovat palvelleet heitä epäitsekkäästi kuningaskunnan ulkopuolella, kun kruunumme on vieraillut ulkomaisissa tapahtumissa.
Alempi aateli (Award of Arms, AoA)
Ehkä yleisin kuningasparin huomionosoituksista on nosto aateliseen säätyyn. Rälssikirjeitä annetaan niille, jotka ovat selvästi osoittaneet olevansa osa seuraamme ja haluavansa edesauttaa sen toimintaa. Yleensä tämä on tarkoittanut muutaman vuoden aktiivista osallistumista seuran toimintaan. Aateliset ovat herroja (Lord), rouvia (Lady) ja jaloja (Noble). Heillä ei ole erityistä tunnusta, josta aatelinen sääty kävisi ilmi. Mainittakoon, että vaikka suomeksi puhutaan rälssi- tai vaakunakirjasta ja englanniksi Award of Arms -nimisestä asiakirjasta, vaakunakirjan saaminen ei ole edellytys vaakunan rekisteröimiseen SCA:ssa, vaan tämä on mahdollista jokaiselle seurassa olevalle.
Arvojärjestyksessä pelkkää aatelisarvoa (AoA) korkeammalla ovat ne ritarikunnat, joiden jäsenyys tuo mukanaan aatelisarvon, mikäli uudella ritarikunnan jäsenellä ei sellaista ennestään ollut. Nämä ritarikunnat ovat seuraavat.
Orden des Lindquistringes, Lindquistring-ritarikunta (Lindquist-sormuksen ritarikunta)
Tähän ritarikuntaan kutsutaan niitä Drachenwaldin kruunun alamaisia, joiden pitkä ja erinomainen palvelus seuran hyväksi halutaan huomioida. Ritarikunnan tunnus, jota vain sen jäsenillä on oikeus käyttää, on renkaaksi asettunut kultainen lohikäärme, joka kannattelee kaikilla käpälillään ja suullaan punaista jalokiveä. Tunnusta kannetaan usein sormuksena.
Panache-ritarikunta
Tähän ritarikuntaan kutsutaan niitä, jotka pitkällä aikavälillä ovat osoittaneet johdonmukaista erinomaisuutta tietojen ja taitojen alalla ja ovat asettaneet tietonsa ja taitonsa myös muiden hyödyksi. Ritarikunnan tunnus on medaljonki, jonka uloin kehä on punainen, sisempi kultainen ja sisin musta ja josta nousee kolme höyhentä näissä mainituissa väreissä. Monet ritarikunnan jäsenet kantavat tunnusta joko rintakoruna tai hatussaan.
Silver Guard -ritarikunta
Hopeisen rannesuojan ritarikuntaan kutsutaan niitä, jotka kunnostautuvat aseiden töissä ja yleisessä ritarillisuudessa. Ritarikunnan tunnus on hopeinen rannesuoja, jossa on kuvattuna musta, miekkaa pitelevä, kävelevä lohikäärme.
The Order of the Rose, Ruusuritarikunta
Tähän ritarikuntaan kutsutaan Drachenwaldin entisiä Royal Consorteja (hallitsijaparin se osapuoli, joka ei taistellut kruununturnajaisissa vaan innoitti taistelijan voittamaan) heidän ensimmäisen hallintokautensa päättyessä. On kuitenkin hyvä huomata, että vaikka ritarikunta niin tässä kirjoituksessa kuin kuningaskuntamme laissa mainitaankin tässä yhteydessä, hallintokautensa päättänyt korotetaan samalla myös kreivilliseen arvoon. Ruusuritarikunta on olemassa kaikissa kuningaskunnissa ja on siten osa Tunnetun maailman yhteistä kulttuuria.
Edelweiss-ritarikunta (suljettiin, kun Drachenwald kohosi kuningaskunnaksi)
Tämä ritarikunta oli toiminnassa Drachenwaldin ollessa ruhtinaskunta ja toimi tasoaan lukuun ottamatta kuten Ruusuritarikunta nykyään.
Ylempi aateli (Grant of Arms, GoA)
Ylemmäntasoinen aateliskirja (GoA) annetaan useimmiten hoviparonillisuuden ja tiettyjen ritarikuntien (alla) jäsenyyden yhteydessä, mutta toisinaan myös ilman niitä. Kuten alemman aatelin tapauksessa, pelkkä ylempi aateliskirja asettuu arvojärjestyksessä niiden ritarikuntien alapuolelle, joiden jäsenyys tuo mukanaan tämäntasoisen aateliskirjan. Tätä tunnustusta Drachenwaldin kuningaspari on käyttänyt vaihtelevasti halutessaan merkittävämmin palkita alamaisiaan näiden saavutuksista. Välillä sillä on palkittu palvelusta, ja välillä Drachenwaldin suuren tiede- ja taidekilvan voittaja on saanut sen tunnustuksena saavutuksestaan. Seurassa ei ole erityistä arvonimeä niille, jotka ovat saaneet ylemmän aateliskirjan (GoA), mutta heihin viitataan toisinaan kunnianarvoisina herroina ja rouvina.
Ordo annuli (sormuksen ritarikunta) eli Ordo annulorum (sormusten ritarikunta)
Sormusten ritarikuntaan otetaan jäseniksi niitä, jotka ovat osoittaneet omalla alallaan ylivertaista osaamista ja esimerkillisyyttä. Päätös jäsenyydestä on yksin Kruunun, ja vaikka viisaat hallitsijat kysyvät hoviltaan neuvoa, jäseneksi ottaminen ei edellytä sellaista ritarikunnan mielipidekyselyä kuin kaikkein ylhäisimmissä päärinarvon tuovissa ritarikunnissa.
Ritarikunnan jäsenyyden mukana Kruunu myöntää uudelle jäsenelle myös ylemmän aateliskirjan (GoA), ellei hänellä sellaista jo ole.
Sormusten ritarikunta koostuu kolmesta osasta: Pääskysen ritarikunta (Ordo hirundinis), Joutsenen ritarikunta (Ordo cygni) ja Siiven ritarikunta (Ordo alae).
Ritarikunnan tunnus on musta sormus, jossa niin ikään musta jalokivi
Pääskysen ritarikunta (Ordo Hirundinis)
Pääskysen ritarikuntaan otetaan niitä, jotka ovat kunnostautuneet palvelemalla kuningaskuntaa ja työskentelemällä sen hyväksi.
Tämän ritarikunnan tunnus on kultainen lentävä pääsky.
Joutsenen ritarikunta (Ordo Cygni)
Joutsenen ritarikunnan jäsenet erottuvat muista ensiluokkaisilla saavutuksillaan tietojen ja taitojen saralla.
Tämän ritarikunnan tunnus on musta joutsen.
Siiven ritarikunta (Ordo Alae)
Siiven ritarikuntaan otetaan taistelijoita, jotka osoittavat erinomaista kyvykkyyttä millä tahansa taistelutaitojen alalla. Ritarikuntaan voi siis nousta niin rottinkitaistelun, kalpamiekkailun, jousiammunnan kuin jonkin muunkin lajin riveistä.
Tämän ritarikunnan tunnus on punainen siipi, joka pitää taipeestaan työntyvällä kädellä iskuun kohotettua, hopeista, kultakahvaista miekkaa (Punainen siipi, oikeassa päässä käsi, joka pitää miekkaa, jonka terä osoittaa vasemmalle)
Dragon’s Steel -ritarikunta
Tähän Drachenwaldin ritarikuntaan kutsuttiin niitä, jotka olivat osoittaneet ylivertaista kyvykkyyttä kalpamiekkailussa, esimerkillisen kohteliasta ja ritarillista käytöstä, omistautumista tieteiden ja taiteiden suosimiseen sekä pitkää palvelusta seurallemme niin paikallisella kuin kuningaskunnankin tasolla. Ritarikunta on suljettu miekkailutaidon ritarikunnan perustamisen jälkeen.
Paronilliset
Seurassamme on kahdenlaisia paronillisia. Läänitystä hallitsevia – kuten Aarnimetsän paronilliset ylhäisyydet – sekä maattomia hovin paronillisia (Court Baron/Baroness). Ensin mainitut hoitavat määräaikaisesti tiettyä seuran virkaa kuningasparin vasalleina ja edustajina paronikunnassaan. Jälkimmäiset, joita myös vapaaherroiksi ja vapaaherrattariksi kutsutaan, ovat saaneet paronillisen arvonimensä tunnustuksena tekemistään palveluksista, tyypillisesti paronikunnan hallitsemisesta mutta toisinaan jostain muusta. Useimmat Aarnimetsän hoviparonillisista ovat paronikunnan entisiä hallitsijoita, mutta muitakin löytyy. Hoviparonilliset saavat usein kruununsa lisäksi myös ylemmän aateliskirjan (Grant of Arms), mutta tämä on olennaisesti meidän kuningaskuntamme tapa sen varmistamiseksi, että ulkomaille muuttava luetaan myös uuden kuningaskuntansa arvojärjestyksessä ylempään aateliin. SCA:n määräys aiheesta on, että hoviparonillisuus tuo mukanaan vähintään rälssikirjeen (AoA).
Päärit (Patent of Arms, PoA)
Pääriys on SCA:n kolmiportaisen aatelin ylin luokka. Pääreihin luetaan neljä koko Tunnetun Maailman laajuista ritarikuntaa:
- Ritarillisuuden (Order of Chivalry),
- Laakeriseppeleen (Order of the Laurel),
- Pelikaani- (Order of the Pelican) ja
- Miekkailutaidon ritarikunta (Order of Defence).
Näiden ritarikuntien jäsenet saavat kuningasparilta päärikirjan (Patent of Arms).
Kaikki päärit ovat keskenään tasa-arvoisia mutta eroavat sen mukaan, mistä ansiosta heidät on pääreiksi tehty. Ritarillisuuden ritarikunnan jäsenet tunnetaan ritareina, ja heidät on tähän asemaan korotettu erityisesti rottinkitaistelussa osoittamansa taidon johdosta. Laakeriseppeleen ritarikuntaan korotetaan ne, jotka ovat poikkeuksellisen taitavia tai asiantuntevia tietojen ja taitojen alalla ja myös opettavat muita. Heitä, kuten myös Pelikaaniritarikunnan jäseniä, kutsutaan mestareiksi. Pelikaaniritarikuntaan korotetaan ne, jotka työllään ja ahkeruudellaan pitävät seuraamme pystyssä vuosi toisensa jälkeen. Miekkailutaidon ritarikuntaan otetaan teräsmiekkailussa ansioituneita, ja jäseniin tavataan viitata mestareina tai miekkamestareina.
Edellä mainittujen erityisten syiden lisäksi kaikilta pääreiltä odotetaan, että he ovat laajalti sivistyneitä seuran aikakauden asioista ja muutoinkin kaikin puolin esimerkillisiä seuran jäseniä. Päärikunnista on syytä huomata, että kuningasparin on kysyttävä ritarikunnan mielipidettä halutessaan tunnustaa uuden päärin kyseiseen ritarikuntaan.
Herttuat, kreivit ja varakreivit
Nämä ovat tunnustuksia, jotka on SCA:ssa säädetty annettaviksi niille, jotka ovat palvelleet istumalla joko kuninkaallisella (ensimmäisestä kerrasta kreivillinen ja toisesta herttuallinen arvonimi) tai ruhtinaallisella (ensimmäisestä kerrasta varakreivillinen arvonimi) valtaistuimella. Nämä tunnustukset annetaan automaattisesti, mikäli henkilö on täyttänyt SCA:n Corporassa ja kuningaskunnan laissa asetetut vaatimukset siitä, miten tuo hallintokausi tulee hoitaa. Yleensä kuninkaallisilta istuimilta laskeutuville entisille hallitsijoille annetaan myös päärikirja (Patent of Arms), jolloin heistä tulee kuninkaallisia päärejä (Royal Peer), vaikkakaan muodolliseen arvojärjestykseen tämä ei meillä vaikuta. Nämä arvonimet tuovat mukanaan oikeuden käyttää kullekin arvonimelle kuuluvia kruunuja.
Puhuttelusta ja kruunuista
Tietyissä korkeammissa arvoasemissa olevia henkilöitä on tapana puhutella asiaankuuluvalla kohteliaisuudella. Alla olevissa taulukoissa esitetään kunkin arvoaseman kohdalta siihen liittyvät puhuttelut suomeksi ja englanniksi sekä kruunujen erikoispiirteet, joista henkilön asema voidaan päätellä.
Arvonimi | Englanniksi | Puhuttelu |
Kuningas / Kuningatar | King / Queen | Your Majesty, Teidän Majesteettinne |
– perillinen: Prinssi / Prinsessa | Crown Prince / Crown Princess | Your (Royal) Highness, Teidän (Kuninkaallinen) Korkeutenne |
Ruhtinas / Ruhtinatar | Prince / Princess | Your Highness, Teidän Korkeutenne |
Herttua / Herttuatar | Duke / Duchess | Your Grace, Teidän Armonne |
Kreivi / Kreivitär | Count / Countess | Your Excellency, Teidän Ylhäisyytenne |
Varakreivi / Varakreivitär | Viscount / Viscountess | Your Excellency, Teidän Ylhäisyytenne |
Paroni / Paronitar | Baron / Baroness | Your Excellency, Teidän Ylhäisyytenne |
Arvonimi | Kruunun tunnus |
Herttuallinen | Mansikanlehdet (yleensä sakaroina, mutta myös muuten) |
Kreivillinen | Muurikoro |
Varakreivillinen | usein helmet |
Paronillinen | usein helmet |
Ruusuritarikunta | Ruususeppele |
Varakreivillisen ja paronillisen kruunun mallia ei ole määritelty, ja erilaisia näkyy käytössä. Helmet kruununvanteen yläreunassa ovat melko yleisiä. Sakaraton metallipanta on sallittu kaikille.
Lisätietoja ja tarkennuksia kuninkaallisista huomionosoituksista löytyy muun muassa seuraavista lähteistä:
Etcetera – The Kingdom of Drachenwald, Mistress Jessa d’Avondale | http://www.pbm.com/~lindahl/jessa/drachen.html |
Drachenwald Awards | http://www.drachenwald.sca.org/content/awards-orders |
Kuningaskunnan laki, kohdat 9 – 11 | https://drachenwald.sca.org/offices/seneschal/files/law.pdf |
Titles, Precedence, Forms of Address, and Regalia, Mistress Jaelle of Armida | http://www.drachenwald.sca.org/node/139 |
Corpora, VIII A-E | http://www.sca.org/docs/pdf/govdocs.pdf |