Ruoka
Keskiaikaisen ruuan laittamista harrastetaan erityisesti tapahtumissa ja erilaisissa harrastuspiireissä, mutta harrastaa voi helposti ihan kotioloissakin. Keskiaikatapahtumat huipentuvat yleensä pitoihin, joissa voidaan tarjoilla kattauksittain jopa kymmeniä ruokalajeja. Koska ruokaa laitetaan tapahtumissa joskus jopa yli sadalle hengelle, on tapahtumissa tavallisesti nimettynä yksi pääkokki, jota kutsutaan myös pitokokiksi. Pitokokki pyrkii tarjoamaan juhlijoille ruokalajeja ja ruoka-aineita, joita harrastusperiodimme aikana olisi saatettu tarjota sen ajan ihmisille. Tämä vaatii jonkin verran suunnitelmallisuutta ja erilaisten historiallisten lähteiden sekä harrastusperiodimme ajalta säilyneiden reseptien sekä niiden modernisoitujen muunnosten tutkimista. Perunaa, tomaattia, maissia ja muita ns. uuden maailman ruoka-aineita ei tavallisesti näe tarjottavan pidoissa. Kuitenkin tavallisesti pidossa ja harrastuspiireissä käytetyt ruuanlaittomenetelmät ja välineet ovat perin moderneja.
Harrastusperiodimme ajalta on säilynyt useita erilaisia käsikirjoituksia ja luetteloita, joita on käännetty ja muutettu nykyajan ihmiselle käsiteltävämpään muotoon. Käsikirjoitusten reseptejä on koottu kirjoiksi ja nettisivustoiksi. Nykyään on saatavilla eri tasosta ruokakirjallisuutta myös suomenkielellä. Keskiajalla ja renessanssin ajalla käytettyjen ruokailuvälineiden, ruuanlaittomenetelmien ja välineiden osalta tietoa saadaan ehkä parhaiden aikakaudelta säilyneitä maalauksia ja puupiirustuksia ym. tutkimalla.
Juomanlaskijain kilta
Juomanlaskijoiden kilta edistää keskiaikaisten juomien valmistamista. Keskiaikaiset juomat olivat yleensä alkoholipitoisia, niinpä killan jäsenet valmistavat esimerkiksi simaa, olutta, viiniä ja likööriä. Killan toiminta keskittyy juomien valmistamiseen ja maisteluun, ei niinkään niiden kuluttamiseen.