Vaatteet ja asusteet
Näkyvin osa harrastamista lienee vaatteet, joita tehdään pääasiassa keskiaikatapahtumia varten. Vaatteet tehdään joko keskiaikapersoonan mukaan tai sen mukaan minkä aikakauden ja maanosan vaateparsi miellyttää eniten silmää. Vaatteiden lisäksi tehdään mm. erilaisia päähineitä, huntuja, huppuja, pusseja ja pöytäliinoja. Tavoitteena on tehdä materiaaleiltaan ja malliltaan mahdollisimman autenttinen kokonaisuus. Useimmitenkin vaatteiden teossa pätee se tosiseikka, että mitä pidempään harrastaa, sitä enemmän kiinnittää huomiota keskiaikavaatteiden historialliseen oikeaoppisuuteen ja tekniikoiden autenttisuuteen.
Kankaina voidaan käyttää valmiita kaupasta ostettuja kankaita tai kankaat voidaan myös kutoa itse käyttäen esim. viikinkiajalta lähtöisin olevia pystykangaspuita. Keskiajalla vaatteet tehtiin yleensä pellavasta, villasta tai silkistä. Käytettävä materiaali riippui aikakaudesta sekä vaatteen tai asusteen käyttötarkoituksesta – kuten myös vaatteen omistajan varallisuudesta. Osa harrastajista tekee vaatteita myös sekoitekankaista ja puuvillasta. Harrastajista osa tekee vaatteita käsin, osa ompelukoneella siten, että näkyvät saumat ovat käsintehdyt ja osa ompelukoneella.
Vaatteita tehdään tapahtumiin myös erilaisia tarkoituksia varten. Yleensä esim. keittiöön tai sotakentälle halutaan tehdä sinne soveltuvia vaatteita kun taas monet haluavat itselleen hienommat vaatteet pitojen ja hovien ajaksi. Lisäksi on yleensä tarpeen tehdä vaatteita kesä- ja talviaikoja varten, sillä tapahtumissa osa toiminnasta saattaa tapahtua ulkona.
Keskiajan tai renessanssin ajan vaatteiden ja asusteiden tekemistä varten markkinoilla on olemassa runsaasti erilaisia kirjoja, joista osa on käyttökelpoisia ja osassa on valitettavan paljon virheitä. Yhtälailla netti on pullollaan erilaisia ja eritasoisia ohjeita erilaisten aikakauden vaatteiden ja asusteiden tekemiseksi. Parhaimman kuvan aikakautena käytetyistä vaatteista ja asusteista saa kuitenkin katselemalla mm. erilaisia maalauksia, seinävaatteita, illuminaatioita ja kaiverruksia. Myös arkeologisten kaivausten sekä oikeiden aikakaudelta säilyneiden vaatekappaleiden avulla saa käsityksen siitä, minkälaisia vaatteita käytettiin.
Erilaisia nauhoja kuten iskunyörejä, haarukkanyörejä ja lauta- ja brokadinauhoja tehdään esim. koristeeksi vaatteisiin tai asusteina käytettäväksi. Myös nauhojen ja nyörien tekemiseksi on olemassa paljon kirjallisuutta ja nettilinkkejä.
Homobonuksen kilta
Pyhän Homobonuksen kilta on Aarnimetsäläinen räätälikilta, jonka tehtävä on tukea ja edistää käsinompelua, räätälintaitoja ja periodivaatteiden valmistusta. Killan jäseneksi voidaan ottaa, kun Aarnimetsän tapahtumassa Homobonuksen killan kokoontuessa, esittää killalle omin käsin tehdyn vaatekappaleen.
Merkiksi kiltaan ottamisesta ommellaan hovissa musta+valkoinen lanka kultaisella neulalla uudelle jäsenelle rintapieleen arvon paronillistemme toimesta. Killan jäsenen tunnistaa myös tinasaksimerkistä.