Keskiaikapersoona

Keskiaika. Nyt.

Keskiaikapersoona

Keskiaikaharrastuksessa ei ole kyse roolipelaamisesta eikä harrastajilla ole hahmoa siinä mielessä kuin liveroolipeleissä. Koska elo Aarnimetsässä on kuitenkin erilaista kuin arjen Mundaniassa, puhuttelemme toisiamme keskiaikanimillä ja monille kehittyy keskiaikapersoona. Toiset harrastajat puolestaan nauttivat persoonan ja taustatarinan rakentamisesta yksityiskohtia myöten. Mukaan voi silti tulla ihan ilman persoonaa tai nimeä: ne usein löytyvät ajan myötä, ja niitä voi myös muuttaa myöhemmin.

Keskiaikapersoonassa tärkeintä on, että se tuntuu omalta. Seuran aikahaarukka ja kulttuurinen rajaus on niin laaja, että se antaa paljon mahdollisuuksia: samassa pitopöydässä voivat istua vierekkäin viikinkiemäntä, italialainen renessanssikeikari, hansakaupungin porvari ja muinaissuomalainen käsityöläinen. Koska Aarnimetsä tällä tavoin on irrallaan ajasta ja paikasta, voimme ajatella ensisijaisesti olevamme aarnimetsäläisiä.

Yhtä laajaa vaihtelua voi löytyä yksittäisenkin harrastajan vaatekaapista: päivällä hän saattaa olla jousiammuntakentällä viikingiksi pukeutuneena ja illalla ilmestyä hoviin burgundilaisessa puvussa. Toiset taas rakentavat koko vaatekaappinsa ja varusteensa vastaamaan tiettyä aikakautta ja paikkaa.

Persoonaa, nimeä ja pukeutumista pohtiessaan kannattaa muistaa, että kuka tahansa saa käyttää mitä vain vaatteita ja ettei persoonan tarvitse vastata sitä, mitä mundanialaisissa henkilöpapereissa lukee.

Keskiaikanimi

Keskiaikanimi on nimi, jolla sinut tunnetaan keskiaikaseurassa ja sen myötä Tunnetussa Maailmassa. Nimen voi valita vapaasti, kunhan ei väitä olevansa joku tunnettu historiallinen henkilö tai kuuluvansa johonkin merkittävään mahtisukuun. Yksinkertaisimmillaan keskiaikanimi voi olla esimerkiksi oma etunimesi ja pitäjä lokatiivina (Humalasalon Elina). Nimeä voi muuttaa myöhemmin, jos jokin muu nimi tuntuukin omemmalta.

Nimen voi myös rekisteröidä, jolloin Tunnetussa Maailmassa ei kenelläkään toisella voi olla samaa nimeä. Rekisteröinti vaatii nimen dokumentoinnin, joka osoittaa, että nimi olisi voinut olla käytössä sellaisenaan ennen vuotta 1600. Nimiin erikoistuneet airuet auttavat enemmän kuin mielellään nimien etsimisessä, dokumentoinnissa ja rekisteröintiprosessissa!

Vaakuna

Nimen kylkeen voi suunnitella ja rekisteröidä itselleen vaakunan. Heraldiikan koukerot voivat aluksi tuntua kiemuraisilta, mutta vaakunaoppiin perehtyneet airuet auttavat mielellään vaakunan suunnittelemisessa ja luotsaavat läpi rekisteröinnin. Kun vaakuna on kirjoissa ja kansissa, se on vain sinun eikä kenelläkään muulla Tunnetussa Maailmassa voi olla samanlaista. Vaakuna kertoo, kuka sinä olet.

Tittelit

Titteleihin pätee sama kuin nimeenkin: ethän väitä olevasi jotain, mitä et ole! Keskiaikaseuran piirissä on käytössä erilaisia huomionosoituksia ja arvonimiä, joita seuralaiset saavat tunnustuksena harrastuneisuudestaan, saavutuksistaan ja yhteisen harrastuksen eteen tehdystä työstä. Nyrkkisääntönä kannattaa siis pitää se, että jos jollakulla jokin arvonimi on, hän on tehnyt jotain sen ansaitakseen.

Tags: