Heraldiikka (vaakunat)

Keskiaika. Nyt.

Heraldiikka (vaakunat)

Heraldiikka seuran toiminnassa käsittää vaakunat, protokollan ja nimistöasiat ja nämä asiat muodostavat airueidemme toimialan.

Heraldiikka, seuran ulkopuolella tunnetussa perusmuodossaan, on tunnusjärjestelmä joka kehittyi yhdessä haarniskan peittävyyden kanssa, kun syntyi tarve erottaa ratsusoturit toisistaan. Vaakunat ja heraldisen järjestelmän mukaiset merkit yleistyivät kautta Euroopan pikaisesti yhteiskunnan eri alueille, niin että paitsi ratsusoturit, eli ritarit ja heidän käskyläisensä myös kirkon edustajat ja kauppiaat käyttivät laajalti heraldisen järjestelmän mukaisia tunnuksia.

1100-luvulla käyttöön tulleet vaakunat olivat vahvasti läsnä keskiajan elämässä ja niinpä niitä käytetään merkittävissä määrin myös seuran toiminnassa. Kuka tahansa toiminnassa mukana oleva voi omaksua itselleen vaakunan ja/tai muun heraldisen merkin, jo(t)ka rekisteröidään seuran piirissä kansainvälisesti siten, että vaakunan omistajalla on yksinoikeus mainittuun tunnukseen seuran toiminnassa. Vaakunoita käytetään seuran toiminnassa lippuina, kilpiin maalattuina, vaatteissa koristeena sekä mitä moninaisimmin muin tavoin.

Mikäli vaakunat kiinnostavat, joko oman vaakunan tai seuran yleisemmän harrastuksen muodossa, voit ottaa yhteyttä oman alueesi tai Aarnimetsän airueen.

Sillä aikakaudella jota seuran toiminnassa tutkitaan ja harrastetaan heraldiikka tarkoitti useimmiten kaikkea heraldisen virkamiehen, eli airuen toimeen kuuluvaa. Vaakunoiden lisäksi tähän usein kuului protokolla asioita, eli hyvää hovi- tai taistelukenttäkäytöstä ja käytäntöä maan mahtavien välillä. Seurassamme tämä puoli asiasta on erityisesti mukana hovikulttuurissamme, jota hoitavat ja kehittävät paitsi asianomaiset hallitsijat, niin myöskin heidän airuensa. Aarnimetsän paronikunnan hovikulttuuriin voi tutustua paitsi hoveihin osallistumalla, niin myöskin paronikuntamme seremoniakirjan avulla.

Koska jokainen meistä omaksuu keskiaikanimen ja koska tuolla nimellä on hieman merkitystä vaakunoita ja muita tunnuksia rekisteröitäessä, seuran airutkollegiosta löytyy myös tietämystä aikakauden nimeämiskäytännöistä ja apua oman nimen valinnassa olipa kyseessä nimi omalle keskiaikapersoonalle tai sitten useiden seuran toiminnassa olevien muodostamalle huonekunnalle.